Routes

Tijdens de Fjoertoer Egmond kun je genieten van drie prachtige routes. 20, 16 en 12 km. Ook organiseren we de vertrouwde Family Fjoertoer van 6 km, speciaal voor jonge kinderen.

Full Fjoertoer Experience
De Fjoertoer Egmond zorgt voor indrukwekkende licht kunstwerken en verrassende acts langs de route. Wil jij van de Full Fjoertoer Experience genieten en meer dan 50 kunstwerken zien onderweg? Kies dan voor de 20 km. Wij dompelen je volledig onder in de Fjoertoer sferen die nog lang na zullen borrelen. Een unieke ervaring, die je nergens anders zo zult ervaren. 

Wil jij liever iets korter wandelen? Dan kun je kiezen voor routes over 16 en 12 km. Je treft hier iets minder acts, maar zult evengoed verwend worden onderweg. Bekijk onderstaand wat je kunt verwachten per afstand. 
Route | 20 km - Full Fjoertoer Experience
Net als de start van de andere afstanden is de start van de 20 km bij Hotel Zuiderduin. De eerste kilometers wandel je samen met de andere deelnemers door Egmond aan Zee en via de Bloedweg het duingebied in. Over de Herenweg zet je koers richting Egmond-Binnen, waar je bij de Abdij van Egmond de eerste stempelpost tegenkomt. Vanaf de abdij wandel je naar Heiloo, langs de dorpsrand en over verrassende paadjes naar de Hippische Sportvereniging. Bij deze nieuwe stempelpost haal je je stempel. Je blijft nog even in Heiloo om door de natuur en recreatiepark het Maalwater naar Egmond aan den Hoef te wandelen. Je passeert een klein houten bruggetje, ook wel het kippenbruggetje genoemd, en het Zomerdijkje voordat je het verlichte centrum van Egmond aan den Hoef in het vizier krijgt. Hier komen de routes van de 12, 16 en 20 km weer samen.

De volgende stempelpost staat bij Brouwerij Egmond, een uitstekende plek om even uit te rusten voordat je het historische centrum van Egmond aan den Hoef doorkruist. Je wandelt hier door het Slotkwartier, waar je naast de Slotkapel ook de ruïne van Slot op den Hoef vindt. Via de duinen wandel je naar Egmond aan Zee, waar je verwelkomd wordt bij Roompot Kustpark. Langs Brasserie Bruutt wandel je vervolgens naar het strand. Het strand is het sluitstuk van jouw Fjoertoer-wandelbeleving, hier staan een aantal mooie acts achter elkaar. Zo eindigt jouw Fjoertoer met een hoogtepunt voordat je finisht op De Werf, vlakbij de hoofdstrandafgang.
Route | 16 km - Fjoertoer Experience
De start van jouw sprookjesachtige wandelbeleving is bij Hotel Zuiderduin. Je slingert eerst een kilometer door Egmond aan Zee om vervolgens over de Bloedweg het duingebied door te gaan, in de richting de Herenweg. Samen met de deelnemers aan de 20 km, zet je koers richting de Abdij van Egmond in Egmond-Binnen. Bij de abdij is je eerste stempelpost. Deze plek ademt historie, volg het pad met lichtjes en je loopt zo weer de bewoonde wereld in. Je wandelt de polder in en over de Hogedijk ga je op weg naar je tweede stempelpost bij tennisvereniging TC Hogedijk. Vanaf hier wandel je samen met de deelnemers aan de 12 km door de polder richting het centrum van Egmond aan den Hoef. Hier word je warm welkom geheten door de enthousiaste bewoners die er met elkaar en met de deelnemers een waar spektakel van maken.

Voordat je de rijke historie van het dorp ontdekt en de spetterende acts bewondert, haal je een stempel bij Brouwerij Egmond. Hier is ook alle ruimte om even uit te rusten en te genieten van een versnapering. Nadat je Egmond aan den Hoef doorkruist hebt, kom je weer aan in Egmond aan Zee. Bij Roompot Kustpark krijg je je volgende welverdiende stempel en kun je je bij de klanken van gezellige muziek opladen voor je laatste kilometers door Egmond aan Zee en over het strand. Het strand is het sluitstuk van jouw Fjoertoer-wandelbeleving, hier staan een aantal mooie acts achter elkaar. Zo eindigt jouw Fjoertoer met een hoogtepunt voordat je finisht op De Werf, vlakbij de hoofdstrandafgang.
Route | 12 km - Fjoertoer
Vanaf de start bij Hotel Zuiderduin wandel je door Egmond aan Zee richting de Bloedweg, waar je het duingebied betreedt. Door de polder ga je richting de eerste stempelpost bij TC Hogedijk. Hier is ook ruimte om even lekker uit te rusten voordat je aan je tocht naar de andere kant van Egmond aan den Hoef begint. De tweede stempel haal je bij Brouwerij Egmond, waar je onder het genot van een Fjoertoer biertje kunt genieten van de gezelligheid. In Egmond aan den Hoef staat nog veel meer te beleven, want deze straten staan bekend om hun enthousiaste bewoners die er jaarlijks een waar spektakel van maken.

Via het historische centrum van Egmond aan den Hoef wandel je langs de duinrand richting Egmond aan Zee, waar bij Roompot Kustpark weer een stempel- en verzorgingspost is. Langs Brasserie Bruutt wandel je vervolgens richting het strand. Het strand is het sluitstuk van jouw Fjoertoer-wandelbeleving, hier staan een aantal mooie acts achter elkaar die je naar de finish op De Werf vlakbij de hoofdstrandafgang dragen.
Route Family Fjoertoer | 6 km
Deelname aan de Family Fjoertoer staat garant voor een wandelavontuur vol verrassingen. Leuk voor het hele gezin! Je start is bij Hotel Zuiderduin in Egmond aan Zee. De eerste kilometer wandel je door het voormalig vissersdorp. Over de Bloedweg wandel je het duingebied en daarmee ook het duister van de avond in. Maar geen zorgen! De Fjoertoer-lichtjes wijzen je de weg. Via de Van Oldenborghweg en een stukje Egmonderstraatweg zet je koers naar Roompot Kustpark voor je volgende stempel. De muzikale klanken zullen je zeker motiveren voor je laatste 3 kilometer!

Je wandelt Egmond aan Zee weer in en met iets minder dan 2 kilometer te gaan kom je langs Brasserie Bruut, waar de volgende stempelpost is. Je volgt het voetpad richting de boulevard om via de duinen af te dalen naar het strand. Vanaf hier duurt jouw Family Fjoertoer-avontuur nog 1 kilometer. Het strand is het sluitstuk van jouw Fjoertoer-wandelbeleving, hier staan een aantal mooie acts achter elkaar die je naar de finish op De Werf vlakbij de hoofdstrandafgang dragen.
Veilig wandelen
Tijdens onze wandelevenementen willen wij als organisatie een zo veilig mogelijke wegsituatie creëren voor wandelaars én andere weggebruikers. Daarom is het belangrijk allemaal hetzelfde wandelgedrag te vertonen. Wij vragen je tijdens onze wandelevenementen, zoveel en waar mogelijk, rechts te wandelen. Hierdoor kunnen we onduidelijkheid voorkomen op routes die niet volledig zijn afgesloten voor wandelaars.
Mindervaliden
De Fjoertoer Egmond is niet geschikt voor mindervalide mensen en wandelwagens i.v.m. het zware parcours en enkele trappen op de route. Het mee laten lopen van een hond is alleen mogelijk wanneer deze aangelijnd en goed verlicht is middels lichtjes aan bijvoorbeeld de halsband. Daarnaast wordt iedereen gevraagd respectvol om te gaan met de natuur (gooi afval in de vuilnisbakken!) en met je medewandelaars.